Lassan az életbe is belefárad az ember... | depressed.gp
Mindenség

Mindenféle mentális betegségről, akkor is, ha te vagy beteg, akkor is, ha egy barátod, vagy rokonod. Segít, hogy megértsd, mi zajlódik le benne(d), hisz nem könnyű, legyen szó bármiről is. Attól óva intelek, hogy te diagnosztizáld saját magad! Mindenféleképp orvos kell, hogy megállapítsa a diagnózisod.

» Betegségek «


Az öngyilkosság nem vezethető vissza egyetlen okra, sok tényezőtől függ. Van, aki emlegeti a dolgot mielőtt megteszi, és van, aki nem szól senkinek. Segítség lehet a modul annak, akinek ismerőse, vagy épp ő maga tervezget...

» Öngyilkosság «


Itt sok érdekesség megtalálható, az életről betegen, ritkán előforduló betegségekről, mellékhatásokról, egyéb jelenségekről, terápiákról, gyógymódokról, vagy épp olyanokról, amelyek cseppet sem segítenek. Vannak köztük külföldi oldalakról származó saját fordítások is.

» Cikkek «

 

 
Chat
 
Oldaldolgok
Szerkesztő: Liliana
Indulás: 2011. 09. 10.
Szolgáltató: G-Portál
Téma: Mentális betegségek
Jelenlegi design: Sam and Aemy
 
A design a Sam and Aemy Design munkája!
Az orbáncfű jó illetve rossz hatásai

Az orbáncfüvet nagyon sokan jó hangulatjavító szernek tartják, de mindig, mindenki felhívja a figyelmet arra, hogy más szerekkel együttesen nem szedhető! Különösen igaz ez az antidepresszánsokra és szorongásoldókra. Vajon miért lehet ez?

A gyógynövénnyel végzett eddigi kísérletek azt mutatják, hogy olyan anyagokat tartalmaz a növény kivonata, mely nagyban hasonlít a szerotonin nevű agyi ingerületátvivő-anyagra, melynek hiánya hangulatzavarhoz vezet. A szerotonin háztartást befolyásolják a hangulatjavító gyógyszerek is, így ha azokat együtt szedik az orbáncfűvel, akkor a két hatás összeadódik. Ennek az lehet a következménye, hogy a szervezet sokkal érzékenyebben, esetleg több mellékhatással reagál.

Ha a fenti gondolatmenetet elfogadjuk, akkor egyértelműen adódik a kérdés, hogy miért ne lehetne az antidepresszáns mellett orbáncfüvet szedni, hiszen ugyanolyan hatása van, mint a hangulatjavítóknak. Nos a válasz az, hogy az orbáncfűről nagyon keveset tudunk, összehasonlítva a gyógyszerekkel. Nem ismerjük a pontos hatásmechanizmust, nem ismerjük, hogy mitől függ az, hogy hat-e vagy sem, milyen a lebomlása, mennyit kell szedni belőle az optimális hatás eléréséhez, és végezetül azt is figyelembe kell venni, hogy súlyos esetben már nem elég hatékony a betegség kezelésében. Mindezen tudás hiányában nem lehet megjósolni, hogy a gyógyszerekkel együtt milyen hatást vált ki és ezért nem ajánlják együtt szedni a hangulatjavító hatású szerekkel.

Az orbáncfű hatásáról tudni kell, hogy nem csak a szerotonin, de a dopamin, a noradrenalin, a glutamát és a GABA mennyiségét is megnöveli az agyban, így más rendszerekre is hatással van. Éppen ezért nem javasolt együtt szedni a következő gyógyszerekkel sem:

 • altatók
 • műtéti altatáshoz használt szerek
 • szorongásoldók
 • amfetamin
 • asthma ellenes szerek
 • megfázás elleni szerek
 • fogyókúrás szerek
 • immunszuppresszánsok

Érdekesség, hogy nem csak gyógyszerekkel kell vigyázni, ha valaki orbáncfüvet szed, de az sem mindegy, hogy mit eszik. Az alábbi ételek az orbáncfű hatóanyagával kölcsönhatásba lépő anyagokat tartalmaznak, és következményesen vérnyomás emelkedést és hányingert, hányást okozhatnak:

 • kávé
 • bor, sör
 • csokoládé
 • babfélék
 • füstölt húsok
 • savanyított ételek
 • joghurt

Fontos még megjegyezni, hogy az orbáncfű szedését sem lehet egyik napról a másikra abbahagyni, ahogy a hangulatjavítókét sem. Akármilyen hihetetlen is, a gyógynövényben talált szerotonin-szerű molekulákhoz ugyanúgy hozzászokik a szervezet, mint a gyógyszerek hatóanyagaihoz. A hirtelen elhagyás a gyógyszermegvonáshoz hasonlatos tüneteket okoz, így érdemes a gyógynövény mennyiségét fokozatosan csökkentve abbahagyni a szedését.
 

 

Csaba blogja - "It's hammertime!"    *****    ~ FBLOG ~ A BARÁTOM VÁLASZTOTT NEKEM RUHÁT! FELVEGYEM, VAGY SE?!!! NAPONTA KREDITKÓDOK A CHATEN! SMINKTESZTEK! ~ FBLOG ~    *****    KÖNYVAJÁNLÓK - ha nem tudod mit olvass, itt találhatsz hozzá inspirációt - BOOKISLAND    *****    ÚJRA NYITVA! ~FBLOG~ ÁLLATKÍSÉRLETEKTÕL MENTES A SMINKED? ~HAMAROSAN KREDIT NYEREMÉNY! TERMÉKTESZTEK!~FBLOG~ÚJRA NYITVA!    *****    Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!